BRAŇO JÁNOŠ – PAVOL HAMMEL : SOMSIJESMESTESÚ

Publikované: 
23/08/2011
BRAŇO JÁNOŠ – PAVOL HAMMEL :    SOMSIJESMESTESÚ

Trvanie výstavy: 22.9. - 23.10.2011
Vernisáž: 22.9.2011 o 16.00 hod.
Príbeh o dvoch rozdielnych svetoch, o dvoch rozdielnych umelcoch a o jednom kamarátstve - aj tak by sa dala definovať výstava Braňa Jánoša a Pavla Hammela v Šariškej galérii v Prešove, ktorá mala premiéru v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne v júni tohto roku.

Braňo Jánoš /1963/ po absolvovaní Strednej umelecko-priemyselnej školy v Kremnici pracoval ako konzervátor na Oravskom hrade a v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne.
Od roku 1996 pôsobí ako výtvarník v slobodnom povolaní. Venuje sa komornej a interiérovej tvorbe a monumentálnym prácam v architektúre. Hĺbavý autor, majúci rád jemný, náznakový humor, maľuje, kreslí alebo vyrezáva rôzne príbehy, ktoré sú mnohokrát prežité alebo odpočuté. Zahaľuje ich do inotajov a vedome nás vťahuje do svojich diel, aby sme poodhalili ukryté tajomstvo, ktoré zakódoval do Madon – krásnych žien, alebo Madonov – mužov, doplnených netypickým atribútom. Rád sa vnára „do podstaty veci“. To sa nakoniec dá identifikovať aj v technologických postupoch, ktoré vo svojej tvorbe využíva. Sú zložité, kombinované a  „staromajstrovské“. Autor zriedkavo pracuje v jednom médiu. Kombinuje maľbu, kresbu a svoje „drevené obrazy“ dopĺňa rôznymi starožitnými prvkami.

Pavol Hammel /1948/ od roku 2005 rozšíril svoje hudobné aktivity o koníčka – maľovanie obrazov, ktorý ho teší a napĺňa. Krvné obrazy monocytov, leukocytov, trombocytov a lymfocytov autora inšpirovali k maľovaniu dynamických, farebných abstraktných kompozícií. Voľba  témy  je náhodná, daná okamihom zaujatia a inšpirácie. Jeho výtvarná  tvorba je komorná  a väčšina diel tohto výnimočného umelca sa  už teraz nachádza v súkromných galériách a v majetku  umeleckých zberateľov.

V mesiacoch máj-jún  2005 vystavoval  premiérovo  svoje abstraktné  maľby (spolu s fotografiami Kamila Peteraja) v Slovenskom banskom múzeu v galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici a v júli prezentuje  výstavu v mestskej galérii Holičského zámku. Trvalú výstavu má v priestoroch hotela Hradná brána v Bratislave-Devíne. V októbri 2010 získal Pavol Hammel ocenenie "Premio Speciale della Critica"  v San Crispine "Rassegna Internazionale d'Arte.
Hammelove obrazy nesú v sebe silu imaginácie a tvorivej fantázie: sviežosť, úprimnosť, večne trvajúci úžas a nekonečnú radosť z objavovania.
Eva Ľuptáková, kurátorka výstavy

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk