Z krosna do Krosna

Publikované: 
29/01/2013
Z krosna do Krosna


Termín: 5.2. - 17.3.2013
Vernisáž: 5.2.2013 (utorok) o 16.00 hod.
Výstavný priestor: Veľká výstavná sieň - Poschodie / Medziposchodie
7. medzinárodné bienále umeleckej ľanovej tkaniny
Výnimočnosť a prínos bienále organizovaného Múzeom remesla v poľskom Krosne spočíva vo filozofii využitia princípov umeleckého remesla pre tvorbu umeleckých diel. Aj keď Krajská galéria návštevníkovi ponúka reprízu tejto výstavnej udalosti už po piatykrát, výrazové možnosti umenia sprostredkovaného textilom neprestávajú udivovať. Textil (v našom prípade ľanové vlákno) je médiom schopným tlmočiť i ciele náročných umeleckých programov, zostáva zároveň i štruktúrou archetypového pôsobenia, na ktorú sú viazané obsahy a významy tradované ľudstvom po tisícročia.
Tento rok sa divákovi predstaví 110 diel od 76 autorov zo siedmich štátov (Poľsko, Ukrajina, Litva, Slovensko, Česká republika, Turecko a Japonsko). Našu krajinu zastupuje akad. maliarka Anna Boršovská-Nemcová zo Svidníka.
Ľanová tkanina ako základ každého diela je spracovávaná rozmanitými technikami, od klasického tkania a výšivky až po objekty a experimentálne práce so zapojením iných materiálov a vynaliezavého spôsobu prezentácie.
Mgr. Jozef Ridilla

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk