Iwona Bugajska-Bigos: Important Message 3

Publikované: 
27/01/2014
Iwona Bugajska-Bigos: Important Message 3

Termín výstavy: 21.1.-9.2.2014
Finisáž: 9.2.2014 (nedeľa) o 16:00 hod. v ŠG v Prešove
Výstavný priestor: Suterén / Hlavná 53
kurátor: Mgr. Jozef Ridilla

pozvanka_I_Bugajska

pozvanka_I_Bugajska


S poľskými výtvarníkmi spolupracuje Krajská galéria od roku 1992, predovšetkým z Nowym Saczom ako družobným mestom Prešova. Práve odtiaľ pochádza multimediálna výtvarníčka Iwona Bugajska-Bigos, ktorej aktuálna výstava sprístupnená v priestoroch Suterénu je poslednou z trojice výstav „Important Message“.
Bugajska absolvovala maľbu na Sliezskej univerzite v roku 1995, takisto študovala na Akadémii krásnych umení v Krakove. Prednáša na strednej odbornej umeleckej škole v Nowom Saczi. Zvláštnosťou je autorkin záujem o arteterapiu, teda liečenie umením. Organizuje arteterapeutické kurzy pre deti i dospelých a je i autorkou niekoľkých kníh o tomto fenoméne.
Svojou súčasnou, enigmaticky pomenovanou výstavou autorka nevyjadruje konkretizovateľné fenomény, skôr ponúka obsahy a významy na vysokom stupni abstrahovania. Určitá naliehavosť naznačená v názve a výpoveď neponúkajúca konkrétne riešenia spôsobujú rozpor a napätie. Nadbytok informácií v dnešnej dobe vedie k ich rozptylu, prekrúteniu. Orientácia v súčasnej informačnej spoločnosti je neľahká, často prináša deformácie. Vo všetkom je však zakódovaná pravda (ale i krása), treba ju len vedieť hľadať a nájsť.
Väčšinu diel Bugajska prezentuje formou diptychu, triptychu či polyptychu. Pre autorku sú typické smalty na oceľovom alebo medenom plechu. Emailová technika vnáša dekoratívny aspekt, takže dielo má až šperkárske kvality, vyzerá ako veľkorozmerný šperk. Koncepcia umeleckého diela ako klenotu nie je vôbec nová, v jej podaní však rozhodne fascinujúca. Zaujímavé sú tiež diela, ktoré kombinujú konštruktivizmus 20. rokov a lettrizmus 60. rokov. Magicky pôsobia obrazy s „archeologickým“ prízvukom – disponujú totiž formou kvázi nájdených starých artefaktov ponúkajúcich sa na skúmanie.
Vystavená je tiež umelecká tkanina v podobe batikovaných textilných objektov alebo kresby aplikované na textilné pásy pôsobiace dojmom starovekých zvitkov. Titulný „dôležitý odkaz“ je tu šifrovaný prostriedkami abstraktných a poloabstraktných symbolov.
Derniéra (finisáž) sa uskutoční v nedeľu 9.2.2014 o 16. hodine a bude spojená s prezentáciou katalógu k dielu umelkyne.

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk