Silver Quadrangle / Strieborný štvoruholník

Publikované: 
07/02/2014
Silver Quadrangle / Strieborný štvoruholník

Termín výstavy: 13.2. - 23.3.2014
vernisáž výstavy: 13.2.2014
Výstavný priestor: Prízemie/ Hlavná 51 a 53, MVS a Suterén / Hlavná 53
kurátor: Mgr. Jozef Ridilla

pozvanka_strieborny stvoruholnik

pozvanka_strieborny stvoruholnik


Medzinárodné maliarske trienále karpatského regiónu Strieborný štvoruholník je veľkorysou prehliadkou maliarskeho umenia piatich štátov – Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny, ktoré sú regionálne spriaznené. Prestíž podujatia zabezpečuje záštita prezidenta Poľskej republiky Bronislawa Komorowského. Jej kvalitu garantuje medzinárodná porota, čím sa divákovi dostáva reprezentatívny prehľad diania v oblasti súčasnej maľby. Krajská galéria je poctená, že svojmu publiku môže ponúknuť tento významný výstavný projekt, ktorý v stredovýchodnej Európe nemá obdoby.
Trienále organizuje Galéria súčasného umenia v Przemysli od roku 1994 a súčasná výstava je už ôsmou v poradí. Aj keď ju organizátori ohraničili témou Pole a ulica, podľa očakávania nazhromaždené maľby predstavujú priam explóziu najrozmanitejších výtvarných koncepcií, ktorých vizuálny slovník je nevyčerpateľný a prekvapuje od obrazu k obrazu. Každý umelec svojsky reaguje na to, ako na nás vplýva rurálny a urbánny priestor a ako ho ovplyvňujeme my.
Aby mal každý účastník rovnaké „štartovacie“ podmienky, trienále stanovilo – v zhode so svojím názvom – ako nosné médium striebrom rámovaný zasklený papierový štvorec o veľkosti 100 x 100 cm. Prehliadka takýchto diel pri všetkej rozmanitosti pôsobí jednotným dojmom a nechýba jej istá elegancia.
Okrem klasických techník akými sú olej, akryl, tempera, gvaš, pastel, tuš a akvarel pracujú umelci s rôznorodými kombinovanými alebo autorskými technikami vrátane využitia tretej dimenzie. So záujmom sa nepochybne stretne digitálna maľba slovenského autora Eduarda Weissa.
Z hľadiska štylistického nemožno hovoriť o regionálnych alebo národných rozdieloch, maliarstvo je už dávno poznačené globalizáciou. Univerzálnosť výrazových prostriedkov umožňuje umelcom z nášho regiónu rovnocenné uplatnenie na zahraničnom trhu. Zásadne prevažuje abstrakcionizmus reagujúci na geometrickú, expresívnu, znakovú i štrukturálnu abstrakciu. Prekvapujúce je malé zastúpenie figurácie v užšom zmysle slova - pre diela tohto typu galéria vyčlenila osobitný priestor umožňujúci divákovi bezprostrednú reflexiu i kontempláciu ľudskej figúry v súčasnej maľbe.
Výstava obsahuje 95 diel od 76 autorov, medzi ktorými figurujú i mená ako Anna Gregorová, Anna Hausová či Martin Zbojan.
Jozef Ridilla
kurátor výstavy

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk