ALEXANDER ECKERDT / BOXER A SMRŤ

Publikované: 
16/04/2014
ALEXANDER ECKERDT / BOXER A SMRŤ

termín výstavy: 24.4.–8.6.2014
vernisáž: 24.4.2014 (štvrtok) o 16.00
výstavné priestory: Veľká výstavná sieň / Hlavná 51
kurátor: Mgr. Jozef Ridilla
Aktuálna výstava významného košického maliara, grafika a kresliara Alexandra Eckerdta (1932-1992) v Šarišskej galérii sa neviaže na žiadne umelcovo výročie, je jednoducho spomienkou na výtvarného umelca mimoriadnych kvalít, ktorého dielo stojí za to pripomenúť si kedykoľvek, bez ohľadu na kalendár, čo je výsadou veľkých.
S Eckerdtom sa už desaťročia spájajú rôzne charakteristiky, ktoré sa snaží uviesť na pravú mieru sprievodný katalóg k výstave. S čím je však možné i dnes plne sa stotožniť sú tézy o Eckerdtovi ako o poslednom predstaviteľovi košickej moderny. Eckerdtovo umenie naozaj nepatrilo k neoficiálnej výtvarnej scéne normalizačného Slovenska, konceptuálne tendencie mu boli cudzie a takmer do konca storočia podržal modernistickú koncepciu obrazu ako zvrchovane originálneho umeleckého diela.
Prešovská výstava kladie dôraz na Eckerdta ako maliara, nie snáď preto, že by jeho grafiky a kresby boli menej hodnotné (Eckerdt je naopak povestný vzácnou kvalitatívnou vyrovnanosťou svojich prác bez ohľadu na médium). Skutočným dôvodom je prostý fakt, že v posledných rokoch boli verejnosti poväčšine prezentované autorove diela v „menej náročnej“ technike grafiky a kresby. Koncentrácia na maliarsku tvorbu pripomenie Eckerdta ako úžasného koloristu, jedného z najväčších svojej generácie. Výstavné siene sa v očiach diváka rozžiaria typicky eckerdtovským dvojzvukom červenej a modrej.
Eckerdtove plátna však nie sú len zmyslovou adoráciou farieb – v druhej polovici 60. rokov a neskôr autor inklinuje k výrazu lyrickej abstrakcie, i keď sa nikdy celkom nevzdáva figurácie. Skutočnosti sa zmocňuje tak, že ju lyricky prebásňuje, čoho výsledkom je svojská verzia imaginatívnej maľby, ktorej meditatívnosť je čiastočne narušovaná tenziou vyplývajúcou z expresívnej štylizácie.
Výstava predstaví prostredníctvom cca 70 diel prierez celoživotnou tvorbou autora. Diela zapožičali Východoslovenská galéria v Košiciach, Malá galéria Alexandra Eckerdta v Košiciach a Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Kolekcia je doplnená o niekoľko významných maliarskych diel z majetku usporiadateľskej inštitúcie a súkromných majetkov. Sprievodný katalóg (financovaný firmou K.B.FRUTOS Prešov) osvetlí charakter umelcovej tvorby, jeho pohnútky a inšpirácie, takisto poukáže na Eckerdta ako na špecifickú východoslovenskú obdobu tvorcov združených v Skupine Mikuláša Galandu.

Pozvanka_Eckerdt

Pozvanka_Eckerdt

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk