Edita Spannerová - Nemčíková a Július Nemčík: Výber z tvorby

Publikované: 
19/06/2014
Edita Spannerová - Nemčíková a Július Nemčík: Výber z tvorby

Trvanie výstavy: 19.6. - 24.8.2014
sprístupnenie: 19.6.2014
Výstavný priestor: Veľká výstavná sieň /Poschodie, Hlavná 51
kurátori: A.Derfiňáková, J.Ridilla

vyber z tvorby_pozvanka spaner nemcik

vyber z tvorby_pozvanka spaner nemcik


Naposledy si prešovská verejnosť v priestoroch ŠG v Prešove mohla pripomenúť tvorbu významných slovenských výtvarníkov Edity Spannerovej a Júliusa Nemčíka v priebehu roka 2009 prostredníctvom dvoch samostatne koncipovaných výstav.
Tentokrát, pri príležitosti nedožitých životných jubileí tejto dvojice umelcov , zvolila galéria iný spôsob, t. j. predstaviť ich osobnosť a dielo spoločnou výstavou a tak divákovi ponúknuť i dostatočnú možnosť konfrontácie a reflexie.
Zaslúžila umelkyňa Edita Spannerová - Nemčíková sa narodila 7. júna 1919 v Prešove. Študovala na Umeleckopriemyslovej škole v Budapešti, kde pokračovala aj po absolutóriu v roku 1938 v ateliéri grafického oddelenia. Na jej maliarsky rukopis mali vplyv talianski stredovekí maliari, českí poetisti, ale aj tvorba manžela Júliusa. Ústredným leitmotívom jej obrazov je osoba ženy a jej tajomný vnútorný svet. „Farebná škála obrazov, v ktorej prevládajú tlmené hnedastočervené, neskôr modrasté a šedozelené tóny, citovo harmonizujú s duševnými stavmi človeka s jeho smútkom i radosťou, láskou , nehou, úzkosťou i pokorou. Farba je u E. Spannerovej psychickou silou, výrazom dokonalej harmónie, tvárnym prvkom citovej atmosféry obrazu...“/P. Biednik/
Národný umelec Július Nemčík sa narodil 12. 11. 1909 v osade Lipníky – Šarišská Poruba pri Prešove. Po absolutóriu na Akadémii výtvarného umenia v Prahe v roku 1942 žil striedavo v Prešove, Prahe a neskôr jedno desaťročie v Košiciach. Od roku 1955 sa spolu s manželkou natrvalo presťahovali do Bratislavy. Bol zakladajúcim členom Spolku východoslovenských výtvarných umelcov a jeho viacročným predsedom. Od svojich začiatkov sa vyznačoval svojským maliarskym temperamentom a spontánnou výrazovou silou, ktoré ho sprevádzali celou, vyše 40 ročnou tvorivou kariérou. Nachádzame ich nielen v jeho poeticky ladených dedinských motívoch, v realistickej maľbe 50 - tych rokov, ale aj v nespočetných výjavoch zachytávajúcich krásu a bohatstvo slovenskej krajiny.
Sprístupnená kolekcia zostavená zo zbierkového fondu Krajskej galérie v Prešove, Múzea Vojtecha Löfflera v Košiciach a súkromných majetkov, je reprezentatívnou ukážkou tvorby oboch autorov od konca 40 – tych rokov po roky 80-te.
Astrid Derfiňáková

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk