SÚŤAŽ - Šaty pre Madonku

Publikované: 
23/10/2014
SÚŤAŽ - Šaty pre Madonku


madonka_plagat

madonka_plagat



sgp_madonka

sgp_madonka


Milí najmladší návštevníci Krajskej galérie, sme tu opäť so súťažou pre Vás.
Pozývame Vás do Veľkej výstavnej siene na medziposchodí galérie, kde je výstava Ikony 16.-18.stor a drevorezby 15.-19.storočia. Sú to naozajstné poklady nevyčísliteľnej umeleckej hodnoty, zo zbierok Krajskej galérie v Prešove a zo zbierky akad. sochára Dušana Pončáka, ktoré nemá len tak hociktorá galéria vo svete.
Pri prechádzke po výstave si všímajte smutné sochy Krista, sochy svätých a nádherných Madon. Natrafíte aj na veľmi zvláštnu sochu – je ňou Obliekacia Madonka (na obrázku).
Pochádza z 19. storočia z okolia Ľubotína. Je veľmi vzácna. Kedysi stála na oltári v kostole, počúvala a plnila prosby ľudí, ktorí k nej prichádzali. Bola oblečená do nádherných šiat z hodvábu, čipiek a výšiviek. Keď zostarla, šaty jej vybledli, zrazu ju nikomu nebolo treba a nevďační ľudia ju vyhodili na pôjd. Chýba jej ruka a ostalo jej len nahé drevené telo. Takto ju našiel známy sochár z Prešova, pán Dušan Pončák. Vyčistil ju, dlhšie sa z nej tešil, a potom ju daroval do Krajskej galérie, aby ste si ju mohli pozrieť aj Vy.
Máme pre Vás súťažnú úlohu – skopírujte si obrázok Obliekacej Madonky do svojho počítača a v niektorom grafickom programe (Skicár, Photoshop, Gimp a pod.) sa pokúste vytvoriť pre ňu nové šaty. Nemusia to byť parádne látky, určite by sa potešila kvetom, vtáčikom, lístkom - veď Vy už viete, čo dobrým ľuďom urobí radosť. Nepotrebuje mejkap, ale môžete vyplniť aj pozadie, prípadne napísať krátky príbeh.
Hotovú grafiku (farebnú, alebo čierno-bielu) uložte do formátu jpg, rozmer približne 16x23 cm v rozlíšení 300 dpi. Pošlite ju v prílohe svojho mailu na adresu [email protected] najneskôr do 22. novembra 2014. Nezabudnite napísať svoje meno, vek, adresu, alebo aj názov školy, ktorú navštevujete. Určite Vám pri práci radi poradia Vaši učitelia, alebo rodičia. Ale možno to dokážete aj úplne sami. Najoriginálnejšie práce vytlačíme a umiestnime v galérii. Výsledky sledujte na našej webovej stránke https://krajskagaleria.sk.
Myslíme si, že odmenou za Vašu kresbu bude aj pocit, že ste vykonali dobrý skutok a že si viete vážiť krásne umenie.
Všetky práce zverejníme na našej webovej stránke aj na stránke www.medziobrazmi.sk projektu Výtvarná výchova vo svete súčasného umenia a nových médií (č. 026UK-4/2013).
Prajeme Vám veľa radosti z práce a tešíme sa na kresby
PhDr. Edita Vološčuková, PhD. Katedra výtvarnej výchovy a umenia, IHVU FF PU, autorka projektu
Mgr. Ľuba Kotalová, odborná pracovníčka Krajskej galérie
(Vytvorené v spolupráci KVVU IHVU, FF na PU v Prešove, v rámci projektu so Šarišskou galériou v Prešove pri príležitosti výstavy Ikony 16.-18.stor a drevorezby 15.-19.storočia, v rámci projektu Výtvarná výchova vo svete súčasného umenia a nových médií (č. 026UK-4/2013).

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk