Ateliér voľnej a farebnej grafiky/ Vojtech Kolenčík a jeho študenti

Publikované: 
11/05/2015
Ateliér voľnej a farebnej grafiky/ Vojtech Kolenčík a jeho študenti


V_Kolenčík a študenti_pozv

V_Kolenčík a študenti_pozv


miesto: Veľká výstavná sieň a Chodba, Hlavná 51
sprístupnenie: 14.5. 2015
trvanie: 14.5. - 28.6. 2015
finisáž: 28.6. 2015 (nedeľa)
kurátor: Mgr. art. Eva Tkáčiková
Akad. mal. Vojtech Kolenčík sa narodil 1956 v Nitre, študoval v ateliéri prof. Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde roky pedagogicky pôsobí ako docent na Katedre grafiky a iných médií. Vojtech Kolenčík už štvrťstoročie vedie Ateliér voľnej a farebnej grafiky, založený v roku 1990. Kombinuje a kolážuje techniky, lavíruje na hranici medzi maľbou, kresbou a grafikou. Rozmerné plátna sú preňho priestorom na sebavyjadrenie, sú ukážkou jeho schopnosti improvizácie a spontánnej maľby. Z diel vyžaruje energia, ktorú Kolenčík vpisuje na plátna pomocou impulzívneho maliarskeho gesta, zároveň však jeho dielo oplýva akousi jemnou eleganciou. Vedie ho skúsenosť, intuícia a maliarsky inštinkt. Vyzerá to, akoby autor našiel patent na korigovanie náhody. Ak sa divák ocitne pred jeho obrazom, ocitne sa priamo uprostred deja. Zmyslami vníma zapíjanie, vrstvenie, prekrývanie a zmiešavanie farebných más. Explózie farebných hmôt, schnutím vzniknuté štruktúry a trblietavé krakeláže nás privádzajú do sveta na míle vzdialeného od reality. Kolenčíkovi je vlastná postmoderná verzia akčnej maľby a abstraktno-expresionistického prejavu.
Na výstave „Ateliér voľnej a farebnej grafiky / Vojtech Kolenčík a jeho študenti“ sa v ŠG v Prešove po prvýkrát predstaví Ateliér voľnej a farebnej grafiky Vojta Kolenčíka. Práce jeho študentov sú ukážkou tvorby založenej na poctivej grafickej skúsenosti, ale aj na následnom opúšťaní teritória klasických grafických techník a slobodného experimentovania na pôde maľby, objektu, inštalácie, grafického dizajnu a divadla... Absolventi Kolenčíkovho ateliéru sa presadili práve grafickým experimentom, ktorý často opúšťa dvojrozmernú dimenziu a ocitá sa v priestore v nečakaných podobách. Na výstave v Šarišskej galérii sa predstavia rôznorodými prejavmi počnúc grafikou až do presahov grafiky do grafického dizajnu, či divadelného predstavenia.
Mgr. Art. Eva Tkáčiková
kurátorka výstavy

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk