Premeny zeme / Keramika zo zbierok NMG Lučenci

Publikované: 
14/12/2015
Premeny zeme / Keramika zo zbierok NMG Lučenci

Premeny zeme / Keramika zo zbierok Novohradského múzea a galérie v Lučenci
(výber diel z Medzinárodného keramického sympózia, ktoré NMG v Lučenci usporadúva od roku 1989)
kurátor: Andrea Németh-Bozó, historička umenia NMG Lučenec
miesto: Suterén a Malá výstavná sieň, Hlavná 53
trvanie: 17.12.2015 - 28.2. 2016
vernisáž: 17.12. 2015 o 16.00

pozvanka keramika

pozvanka keramika


Novohradské múzeum a galéria v Lučenci disponuje bohatou a jedinečnou zbierkou súčasnej umeleckej keramiky. Táto kolekcia vznikala vďaka organizovaniu Medzinárodného keramického sympózia v Lučenci, ktoré inštitúcia pravidelne usporadúva od roku 1989 v spolupráci so Združením keramikov na Slovensku a závodom Žiaromat a.s. Kalinovo (v začiatočných ročníkoch sa zapojili aj iné závody v okolí Lučenca). Na keramickom sympóziu sa doteraz vystriedalo viac než 115 výtvarníkov zo Slovenska a zahraničia, medzi ktorými bolo mnoho významných osobností tohto výtvarného odvetvia. Ich diela každoročne rozširujú zbierku súčasnej keramiky v NMG, ktorá mapuje vývoj keramickej tvorby posledných desaťročí doma a v zahraničí.
Výstava „Premeny zeme / Keramika zo zbierok Novohradského múzea a galérie“ prezentuje výber diel účastníkov keramického sympózia od počiatočných ročníkov až po súčasnosť a predstavuje rôzne trendy a širokú škálu umeleckých prístupov. Autori často kombinujú vlastnú tvorbu s prvkami priemyselnej výroby závodu, v ktorom tvorili, alebo ich továrenské prostredie iným spôsobom inšpirovalo. Vytvorené diela možno zaradiť do kategórie úžitkového umenia i voľnej tvorby, mnohé z nich však prepájajú obe kategórie a obohacujú tradične chápanú keramiku o nové významy.
Andrea Németh-Bozó

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk