Slavomír Durkaj / Tiene v raji

Publikované: 
14/12/2015
Slavomír Durkaj / Tiene v raji

Miesto: Veľká výstavná sieň, Hlavná 51
Trvanie: 17.12. 2015 – 28.2. 2016
Vernisáž: 17.12. 2015 o 16.00 hod.
Kurátor: Mgr. Jozef Ridilla

pozvanka slavomir durkaj

pozvanka slavomir durkaj


Zemplínsky maliar Slavomír Durkaj (1976, Vranov nad Topľou) je absolventom Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, kde študoval v Ateliéri súčasného obrazu Adama Szentpéteryho (2006-2012). Dlhodobo sa venuje pozorovaniu a kritike globálnej, spoločensko–kultúrnej a najmä ekologickej situácie. V centre záujmu jeho umeleckej výpovede stojí konflikt prírody s modernou civilizáciou. V Durkajovom prípade nejde o príležitosť na prázdne frázy, lebo vychádza z reálnej existencie chemického „trojuholníka smrti“ na východnom Slovensku, kde sa ľudský zásah vymkol kontrole a zanechal ťažkú stopu aj na človeku samotnom. Reflexia tohto miesta vo výtvarnom umení sa u Durkaja posunula ďalej, autor prestáva byť priamo adresný a skúma pôsobenie ľudského počínania, v ktorom nachádza tienisté a sporné stránky. Durkaj je z rodu tých umelcov, pre ktorých je tvorba nemysliteľná bez angažovanosti. Keďže ako angažovaný umelec chce apelovať, po stránke výtvarnej je jeho dielo koncipované realisticky a náleží k prúdu súčasnej maliarskej figurácie. Iracionalita prevzatá zo surrealizmu mu slúži na reflexiu tragikomických nezmyselností a paradoxov súčasného sveta, uplatňujúc ironickú nadsádzku. V jeho dielach sa objavuje estetika propagačného umenia totalitných spoločností a iných „tovární na šťastie“ (ilustrované publikácie najrozmanitejších siekt a náboženských skupín). Autor využíva moment masového apelu a jeho chladného kalkulu v najrýdzejšej podobe, pretože chce bojovať proti antihumánnej mašinérii jej vlastnými prostriedkami. Pre Durkaja ako umelca je štylistický charakter maliarskeho vyjadrenia záležitosťou vskutku sekundárnou, jeho ľudské skúsenosti ho naučili nazerať na umenie nie ako na formálnu exhibíciu, ale predovšetkým ako na médium, ktoré umožňuje sprostredkovať zmysluplný obsah. Durkaj je šťastným príkladom umelca, ktorý dokáže závažnosť posolstva skĺbiť s aktuálnym maliarskym výrazom a bohatstvom imaginácie.
Názov výstavy odkazuje na Remarquov román, keďže sprostredkúva príbuzné pocity, myšlienky a emócie. Durkajove obrazy rozprávajú podobný príbeh ako Remarquovi vydedenci ocitnuvší sa uprostred krásneho sveta predchnutého neidentifikovateľnou hrozbou.
(jr)

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk