ZIMNÁ ZÁHRADA

Publikované: 
27/02/2017
ZIMNÁ ZÁHRADA

Podtitul: Ondrej Zimka + Ondrej 4 + Milina Zimková
Miesto:
Krajská galéria v Prešove, Veľká a Malá výstavná sieň a Suterén – Hlavná 51, 53
Trvanie: 1.3. - 23.4. 2017
Vernisáž: v stredu 1.3. 2017 o 16.00 hod.
Kurátor: Mgr. Jozef Ridilla

Zimná záhrada je názov generačnej výstavy bratislavských výtvarníkov, ktorých korene sú však na Kysuciach a v Šariši. Dnes už žijúca legenda moderného slovenského umenia Ondrej Zimka (nar. 1937 v Turzovke) predstaví svoju najnovšiu tvorbu spolu so synom Ondrejom (1975) a dcérou Milinou (1979), ktorých matkou je herečka Milka Zimková, rodáčka z Okružnej pri Prešove.

Ondrej Zimka miluje maľbu na drevo, väčšinou na ňom stvárňuje spomienky na detstvo a rodný kraj, ktoré však majú nadregionálny presah. Vo svojej tvorbe podáva esenciu ľudového života i národnej povahy. Zimka je i známy ilustrátor - na knihách, ktoré ilustroval, vyrastala generácia dnešných štyridsiatnikov. Jeho dielo je natoľko originálne, že je neľahké hľadať analógiu jeho tvorby nielen doma, ale aj v zahraničí. Na výstave divák nájde i maľované drevené objekty, ktoré sú širšiemu publiku menej známe. Cestou výtvarného umenia sa vybrali aj obe jeho deti.

Zimka mladší si zvolil pseudonym Ondrej 4, keďže je štvrtým Ondrejom v poradí generácie Zimkovcov. Pracuje s kameňom, drevom a najmä bronzom, využívajúc pritom technické súčiastky či prvky vojenskej techniky (napr. projektily), vznikajú teda akési objektové skulptúry. Spracúva vážne témy s politickým presahom, no i  jedinečným zmyslom pre humor.

Milina Zimková je maliarka. Záľubu v pestrej škále farieb zdedila po otcovi, zmysel pre ornamentalizmus zo secesie. Jej obrazy majú figurálnu zložku, smerujú však k lyrickej abstrakcii. Sú imaginatívne, možno povedať magické, mystické či alchymistické. Bohatstvom farieb a tvarov evokuje nádheru nášho sveta, ktorý vníma ako ponorené kráľovstvo koralových útesov, kde napriek hýrivému životu panuje vyššia, organická jednota bytostí a ich prostredia.

Ondrej Zimka i Milina Zimková, ktorí majú blízko k imaginatívnemu umeniu, používajú  prekvapujúce, exotické názvy, zvyšujúc evokatívny potenciál svojich diel - u Miliny sme svedkami Magnetickej seansy alebo sprevádzame Slečnu za polárnym kruhom i Fridu po čínskej záhrade, s Ondrejom Zimkom prežívame vzrušujúci Večer na mýtickom ostrove Thule, teta Terka nás zavedie do Tibetu, stretávame sa so Šeherezádou, Semiramis, Hesperidkami či Veľvyslancom boha Perúna v Beskydách, dokonca vstupujeme do Sodomy a Gomory. Autori apropriujú historické, mýtické, mytologické a náboženské námety, aby teritoriálne rozšírili pôsobisko svojho domáceho, slovenského mýtu v rámci kozmu kolektívneho podvedomia celého ľudstva, odkiaľ čerpajú, ale kam i prispevajú.

Ako špeciálny hosť sa predstaví Norbert Kelecsényi (1976), Milinin manžel.
Študoval umenie na Slovensku i v Maďarsku. Venuje sa figurálnej sochárskej tvorbe, v ktorej ústrednou témou je antikizujúca mužská postava obsahujúca detaily strojov ako poukaz na mašinizmus súdobej civilizácie. V týchto dielach cítiť napätie medzi "ušľachtilou prostotou" a "tichou veľkosťou", ktoré v antickom sochárstve videla klasicistická estetika a brutalistickou estetikou zjazvených foriem, vhodne reflektujúcich akúsi surovosť, najmä v posledných rokoch sa vkrádajúcu sa do kultivovanej podoby našej civilizácie.

Zimkovcov spája úcta ku kultúre, ktorá definuje našu identitu, čo v umení súčasnosti často nenachádzame, preto si zaslúži našu pozornosť.

Jozef Ridilla

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk