PLATÓ / FASHION MEETS ART

Publikované: 
03/04/2018
PLATÓ / FASHION MEETS ART

Názov výstavy: Plató
Podtitul: Fashion Meets Art
Miesto: Krajská galéria v Prešove, Veľká a Malá výstavná sieň – Hlavná 53 a Suterén – Hlavná 53
Trvanie: 5.4. - 10.6. 2018
Vernisáž: vo štvrtok 5.4. 2018 o 16.00 hod.
Kurátor: hlavný kurátor Slava Hriadelová, Miro Procházka

Plato _Fashion Meets Art
Dlhodobý projekt "Plató", podľa slov autorky konceptu a hlavnej kurátorky Miloslavy Hriadelovej, sa zaoberá vzťahom módy a umenia, ich vzájomnými ovplyvneniami, či už v kladnom alebo kritickom ponímaní a možnosťami multižánrovej prezentácie. Zámerom je podnietiť spoluprácu návrhárov a novomedialistov (hlavne študentov košickej Školy úžitkového výtvarníctva a ateliéru nových médií Fakulty umení Technickej univerzity ), hľadanie nových alternatív interpretácie módy a jej predstavenia vo výstavných priestoroch pomocou videa, počítačových technológií, inštalácie, svetla, zvuku.
Košičanka Adriena Gornyitzká (1991) po štúdiách textilného dizajnu v Budapešti a Seville zakotvila v pražskej medzinárodnej firme outdoorového a streetového oblečenia. Tvorbou inklinuje k čistým geometrickým tvarom a prepracovaným konštrukčnym detailom na základe grafických ilustrácií. Pri vzniku kolekcie "Geometric lines" sa nechala inšpirovať napríklad Iris Van Herpenovou, ktorá pri práci využíva techniku trojrozmernej tlače.
Vyhľadávaný fotograf a kameraman Jakub Gyulás (1980) pôvodne vyštudoval reštaurátorstvo. Úzko spolupracuje s množstvom známych osobností a nápadito prispieva k vizualizácii našej módnej scény.
Hravé enfant terrible slovenskej módy Boris Hanečka (1983) ochotne prichádza s príbehom a inotajom. Predstavovaná kolekcia spodobuje múzy, pričom popudom sa stali slnečné hodiny, ich tiene vnukli strihy jednotlivých modelov. Sú nainštalované v bezhraničnom priestore s použitím kozmických zvukov. Symbolizujú tak čas, ktorý ohraničuje mladosť. Tá je podľa Borisa sporná. Veď žena je krásna v každom veku.
Absolventka scénografie a grafiky u profesorov Dušana Kállaya a Vladimíra Popoviča Zuzana Kaliňáková (1982) zo Svidníka pôsobí v Rakúsku a na Slovensku. Pre Plató Creative Clash vytvorila tri námetové okruhy, na ktorých sa podieľali študenti ŠÚV: The ARTBAGS ponúka využitie tašky ako výkladnej skrine umenia, alebo nosenia samotných kúskov - objektov. The FRESHSALAD vytvára priestor pre antimódu bez hraníc a pravidiel, kde možno kombinovať všetko zo všetkým. The BRANDBURN je akcia - reakcia na nadprodukciu v odevnom priemysle. Pri veľkých zľavových akciách zakopávame o oblečenie v kopách na zemi, ktoré pahltne nakupujeme pod cenou ľudskej práce.
Autodidakt, výtvarný anarchista a neúspešný kandidát na prezidenta Slovenskej republiky Peter Kalmus (1953) obdivuje zlaté šesťdesiate (roky). Bláznivo fantaskné odevy, ktoré nosí pri vernisážach alebo performanciách, sú jednak odozvou na rockové symboly ako The Kiss, Gary Glitter či Elton John, ale aj apokalyptickými víziami našej civilizácie v štýle Mad Maxa a Blade Runnera, ako aj výsmechom spotrebného ošiaľu a hromadenia vecí. Myšlienka prilieb mu skrsla pri koncertoch punkových skupín. Malo ísť o ochranné pomôcky, ktoré by chránili pred kapelou, aj pred sebou samými.
Medzinárodne uznávaná multimediálna výtvarníčka a vydavateľka časopisu SADO, distribuovaného na Slovensku, v Rakúsku, Čechách a Francúzsku, Dorota Sadovská (1973) sa zaoberá hlavne ľudským telom - či už vcelku alebo časti, zavše dokonca iba pripomenutím v podobe antimódnej kreácie. Jej časozberné "Živé šaty" s postupným rastom trávových odevov poukazujú na našu odlúčenosť od prírody, z ktorej sme vzišli, na pominuteľnosť času a hodnôt, ako aj na predajnosť či senzačnosť prirodzených javov zámerným zviditeľnením.
Študentka Školy úžitkového výtvarníctva Petra Richterová vyvinula pre Plató II.samostatný projekt ANTISHOES. Inšpirovali ju pop-artoví výtvarníci ako Allen Jones a jeho prepiaty fetišizmus, alebo Andy Warhol s príznačným neosobným zmnožením sťaby vytvoreným strojom masovej kultúry.
Projekt Plató ponúka typ výstavy v Prešove zatiaľ neuvedený. Umenie módy (Fashion Art), body art, procesuálna inštalácia spojená so vznikom objektov. K dispozícii je 48-stranový katalóg riešený na spôsob módneho časopisu.

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk