„Kde je umenie“. Galéria MÚR v Prešove

Publikované: 
21/05/2024
„Kde je umenie“. Galéria MÚR v Prešove

Za posledné tri dekády môžeme na Slovensku pozorovať viaceré pokusy o prezentáciu umenia a s tým súvisiace „začlenenie“ do nových, atypických či komerčných priestorov. Dĺžka existencie týchto „novodobých“ lokácií stále bola a je priamoúmerná záujmu umelcov, verejnosti a koniec koncov aj majiteľov týchto priestorov. Aj Prešov v tomto smere nezaostával. Dodnes si iste Prešovčania spomenú na prevažne reštauračné, zábavné a nákupné zariadenia, ktoré svoje interiéry pravidelne ponúkali umelcom a ich umeniu. Z celej plejády spomeňme Sejf Club, Kaviarne Melódia či Verchovina, Kaviarnička Fakultnej nemocnice, Oddelenie ÁRO FNsP Prešov, Kryštál Prešov…, ale aj také, ktoré niesli v názve pomenovanie galéria: galéria Luca Maro, AB art gallery, galéria Abilympiáda, galéria Carpe Diem, galéria Platan, galéria Hviezda, galéria Per Spectrum, Galéria na Hlavnej 44, AG Gallery, Galéria Átrium, Galéria Caraffka, Gallery Creative dizajn, Drink gallery, Pivná galéria atď. Umenie si našlo cestu a priestor aj vo Wave klube, Ateliéri Triumvirátu M.E.D. a pod. Mnohé z týchto priestorov už zanikli, zmenili účel svojho podnikania, zriadenia, no niektoré si udržali svoje miesto pevne na mape kultúry Prešova.

V novom cykle „Kde je umenie“ sa pokúsime s členmi Klubu priateľov KG nájsť a navštíviť netypické i nové miesta, ktoré sú spojené s umením a spoznať ich históriu či posolstvo. Prvá zastávka: Galéria MÚR. Krátke info na internete a neprehliadnuteľná budova takmer v centre mesta. Dojem: vyrástla z večera do rána a je len pre uzavretú spoločnosť. Po prvých slovách spolumajiteľky Marty Ferjovej meníme názor o 180 stupňov. Dohodnutie termínu návštevy členov Klubu prebehlo veľmi rýchlo, bez zbytočných doplňujúcich otázok zo strany majiteľov. Slneční ľudia. Priestor je čistý, rozlohou tak akurát, opticky ho člení a zväčšuje pocit prekvapenia viacnásobne prelomená predela. Sklenená stena s výhľadom na udržiavanú zeleň v dvorovej časti perspektívne násobí vizuálny pôžitok. Naša sprievodkyňa nás oboznamuje nielen s históriou vzniku galérie, jej situovania, ale aj s množstvom výstav, ktoré od otvorenia galérie pripravili. Paradoxy nenachádzame len pri genéze vzniku galérie, ale i v jej „výstavnom“ pláne. Po tom, čo sa im domáci umelci obrátili chrbtom, našli vlastnú cestu a spôsob ako pritiahnuť umelcov z celého Slovenska a zahraničia do útulného priestoru v ktorom návštevníci, ale i vystavujúci nachádzajú ústretovosť, ľudskosť a radosť. Za krásne privítanie, povzbudzujúce rozprávanie úprimne ďakujeme. Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčame osobnú návštevu. Iste budete odchádzať s príjemnými pocitmi ako my.

„Budova Galérie MÚR sa nachádza v centre mesta Prešov v mieste bývalej hradobnej priekopy. Jedná sa o dvojpodlažnú stavbu, sčasti zapustenú v teréne, využívajúcu konfiguráciu terénu a tiež aj obmedzenia Pamiatkového úradu. Z úrovne ulice pôsobí ako jednopodlažná, ale z úrovne dvora ako dvojpodlažná. Galéria bola postavená z energetického hľadiska ako pasívna stavba. Vstup do budovy je z dvorovej časti. V priestoroch podzemného podlažia sa nachádza samotný výstavný priestor galérie a hygienické a technické miestnosti. Na nadzemnom podlaží sú umiestnené administratívne a obchodno – výstavné priestory.“ (komarch.sk)

Text: Mgr. A. Derfiňáková
Foto: Mgr. A. Derfiňáková

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk