Biennale VIA CARPATIA

Publikované: 
06/06/2024
Biennale VIA CARPATIA

kurátorka: dr. Agnieszka Tes
trvanie: 13.6. – 20.10.2024
miesto: Krajská galéria v Prešove, Hlavná 51, 08001 Prešov / suterén
vernisáž: štvrtok 13.6.2024 o 17:00

BIENNALE VIA CARPATIA vo svojom zámere prezentuje mladých umelcov z krajín, ktorými prechádza Via Carpathia, medzinárodná cesta spájajúca Klaipedu pri Baltskom mori so Solúnom pri Egejskom mori. Ide o oblasť stále vnímanú ako perifériu súčasnej umeleckej scény.

Druhý ročník priniesol veľký záujem umelcov zo všetkých zúčastnených krajín (Lotyšsko, Litva, Ukrajina, Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Kosovo, Bulharsko, Severné Macedónsko a Grécko). Svoje diela prihlásilo 668 umelcov do 45 rokov zastupujúcich rôzne oblasti a techniky umenia, z ktorých porota vybrala na záverečnú výstavu práce 48 umelcov.

Mottom tohtoročného bienále bol názov básne Czeslawa Milosza „Pieseň o konci sveta“, ktorá vyvolala značný ohlas v mnohých prihlásených dielach. Mladí umelci čítali motív prevzatý z diela poľského nositeľa Nobelovej ceny vo veľmi odlišných perspektívach, väčšinou však išlo o nejednoznačné odkazy, spájajúce sa s dobovou existenčnou, kultúrnou, civilizačnou a duchovnou situáciou. To všetko predurčilo, že výsledná výstava sa javí ako mimoriadne bohatá obsahovo aj formálne. Jej rozvetvený charakter prispieva k prehĺbeniu a modernizácii dialógu s jedným z najvýznamnejších poľských básnikov minulého storočia.

Bienále organizačne pripravuje a zabezpečuje IMO Galéria z poľského Starého Saczu. Pre Krajskú galériu v Prešove sa jedná o prvú z medzinárodných cezhraničných spoluprác, ktorými prepájame blízke regióny v kultúrnom dialógu.

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk