MDD v galérii: Hore birdy, Mirage kids i Bla, bla-to

Publikované: 
19/06/2024
MDD v galérii: Hore birdy, Mirage kids i Bla, bla-to

Vo svete, ale i na Slovensku snáď neexistuje dieťa, ktoré by sa netešilo na mesiac jún. Popri decembri je to asi najčastejšie skloňované slovo vyvolávajúce na detských tvárach úsmev a radosť. Je to predzvesť blížiaceho sa konca školského roka, pomyselná brána do očakávaných letných prázdnin s víziou nekonečných dobrodružstiev a hier. Tomu všetkému predchádza svetovo uznávaný a obľúbený sviatok, ktorý tento veselý mesiac doslova odštartuje - Deň detí (1. jún).

Pripraviť pre deti rôznych vekových kategórií, ale aj pre ich rodičov, inšpiratívny, netradičný a atraktívny program práve na tento deň, je zodpovedná výzva pre všetkých, ktorí sa rozhodnú zapojiť do kolotoča príprav zábavy pre deti, či už je to v centre mesta, v mestských lokalitách, v blízkom okolí alebo v priestoroch jednotlivých inštitúcií.

Tento rok Krajská galéria v Prešove podujatia k MDD (2. 6.) situovala do svojich interiérov, kde sa vo veľkom mohli deti oddať technike airbrushu aplikovaného na textil a papier pod vedením výtvarníčky Gabriely Birošovej alebo kresleniu a maľovaniu inšpirovaného interaktívnym predstavením slovenskej choreografky Kataríny Rampáčkovej a fínskej tanečnej skupiny Kaaos Company. Podujatie sprostredkované online formou bolo inovatívnym prvkom programu. Publiku predstavilo nielen možnosti spájania a prežívania rôznych foriem umenia, ale aj prepájania národností, generácií, ľudí zdravých s fyzicky a mentálne znevýhodnenými.

Treťou nemenej lákavou ponukou pre deti bol keramický workshop „Bla, bla-to“ pod vedením výtvarníka Petra Smika a Kataríny Smikovej z neziskovej organizácie Anno Gallery so sídlom v Hôrke. Už názov podujatia iste rezonoval v ušiach malých oslávencov veľmi zábavne a príťažlivo, veď kto v detskom veku neokúsil poddajnosť a iné kvalitatívne vlastnosti mokrej pôdy….výsledkom bol plný ateliér detí, rodičov, ale i tých skôr narodených.

Peter Smik sa spolu s manželkou Katkou dostali hlboko do povedomia verejnosti podtatranského regiónu najmä vďaka organizovaniu zážitkových projektov v ktorých pozornosť sa sústreďuje na prácu s keramickou hlinou, rozvíjanie manuálnych zručností, jemnej motoriky, tvorivosti, fantázie a predstavivosti. Projekty sú dlhodobo lákadlom pre všetky generácie. Prinášajú fyzické i duševné benefity, ktorých účinky pociťujú nielen jednotlivci, ale aj skupiny, rodiny či kolektívy od detí až po seniorov, keďže pomáhajú podporovať hodnoty ako sú medziľudské vzťahy, socializácia, komunikácia a pod. Za garanciou úspechu ktoréhokoľvek z projektov stojí v prvom rade osobitý až oduševnený vklad Petra a Katky Smikovcov, ich láskavý a srdečný prístup k ľuďom, do najmenších detailov premyslená metodika prípravy, samotnej realizácie a finalizácie jednotlivých kurzov, workshopov či denných tvorivých táborov. I keď sa jedná o časovo i fyzicky náročnú aktivitu pre ľudí a s ľuďmi, človek sa neubráni pocitu, že ich to oboch neskutočne teší, napĺňa a robí šťastnými, že sa v tomto odovzdávaní vlastnej energie i „remesla“ cítia najlepšie.

Keramický workshop Bla, bla-to v Krajskej galérii bol jedným zo série podujatí, ktoré sa rozhodli organizátori bezplatne priniesť do viacerých miest Prešovského a Košického kraja v mesiacoch apríl-jún 2024. Sledovať priebeh workshopu priniesol i nezainteresovanému divákovi veľký a jedinečný zážitok. Vidieť na jednom mieste vekovo rozmanitú skupinu ľudí, ktorá dychtivo sleduje každý pohyb lektora Petra Smika, uprene načúva jeho pokojnému a zrozumiteľnému rozprávaniu, sa nevidí tak často. Všetko čo bolo potrebné k plynulému

tvoreniu bolo povedané, vysvetlené i názorne predvedené. Pod rukami Petra Smika sa pred desiatkami očí pomaly – ako vzor - modeloval rovnomerne vysoký plát poddajnej hliny, neskôr sa rysoval tvar hrnčeka, ktorého konce čarovne spojilo keramické lepidlo – šliker. Už iba dotvoriť uško, v ktorom sa pohodlne usídlia prsty, steny hrnčeka ozdobiť podľa vlastného vkusu a fantázie, začistiť spoje …. a vlastná šálka je hotová. Vyzerá to jednoducho, no po rozdaní neforemného kusu materiálu sa odrazu naskytlo viacero otázok. Rozvaľkať hlinu do akej výšky? Čo nasleduje potom? S čím to zlepím? Bolo potrebné zapojiť všetky zmysly, do nečakaných rozhovorov sa zapájali malí i veľkí, susedia pri stoloch. Trpezlivé vysvetľovanie Petra Smika v jednotlivých prípadoch prinieslo úsmev na tvárach tých, ktorým sa spočiatku nedarilo alebo na niečo pozabudli. Povzbudení utekali opraviť alebo dotvoriť svoje dielko. Tvorivé ticho zas zaplnilo ateliér v momente, keď sa oči nádejných keramikárov upriamili na detaily pri zdobení a pri posledných „kozmetických“ úpravách. U všetkých bez rozdielu bolo vidieť zaujatosť, nadšenie, spokojnosť a nádej, že ten ich výtvor bude len ich, krásny, glazovaný a funkčný. Posledným úkonom, ktorým si prešli všetci, bolo odovzdanie vlastnoručného výrobku do rúk lektora, ktorý ho precízne skontroloval zo všetkých strán, aby pri jeho vypálení nedošlo k nejakým poškodeniam. Každý odchádzal od Petra Smika s pochvalou, pozitívnym hodnotením a so žiarivým úsmevom. Pripravená bednička sa pomaly napĺňala nielen šálkami, ale i svietnikmi, príveskami, tanierikmi, srdiečkami, ktoré si stihli urobiť niektorí ešte zo zbytkov hliny….Dve hodiny tvorenia prešli ako nič. Hotové dielka poputujú do pece, následne dostanú peknú farebnosť nanesením glazúr, ešte sa ohrejú v keramickej peci a o niekoľko dní môžu plniť účel svojmu majiteľovi.

Radosť, ktorá zaplnila múry galérie, vďačné slová detí i rodičov za čas i zážitok, ktorý tu mohli prežiť a ktorý im niekto venoval, sa nedá ničím nahradiť. Rovnako ako návštevníci, aj my v galérii sa budeme tešiť na opätovné stretnutie pri spoločnom tvorení niekedy nabudúce. Ďakujeme, že rozdávate radosť!

Text: Mgr. A. Derfiňáková
Foto: Mgr. A. Derfiňáková

Zodpovednú osobu za ochranu osobných údajov tomuto prevádzkovateľovi vykonáva: CUBS PLUS s.r.o., Mudroňová 29, 04001 Košice
Návštevnosť:  
© 1956 - 2024 Všetky práva vyhradené pre Krajská galéria v Prešove
Created by Monsense.sk